top of page
  • Writer's pictureRSBIH

Održana pres-konferencija Rukometnog Saveza BiH

U prostorijama Hotela Hills održana je pres-konferencija rukometne reprezentacije BiH i Rukometnog saveza BiH uoči odlaska bh. rukometaša na Evropsko prvenstvo.

- Mi definitivno idemo na prevnestvo Evrope. Rukometni savez BiH je platio sve i hotele i autobuse, dogovorili smo opremu sa No1. Očekivali smo ovih 100 hiljada KM od gospodina Novalića. Sramo je što je izjavio za N1. Ovaj RSBiH nije sljedbenik prethodnog RSBiH, koji nikad nije bio registrovan. Mi nismo ukinuli prošli savez, on nije postojao zakonski. Mi ne možemo biti sljedbenici nečega što ne postoji. Novalić vrši pritisak na Sud, on to odugovlač, jer se boje ko je dao poreski broj prošlom RSBiH. Mi smo zajedno sa selektorom obezbijedili odlazak na Euro. Čekamo da uplatimo dnevnicei putne troškove. Imamo problem u RS Federaciji BiH, selektor je obezvijedio 160 hiljada KM, a gospodin Dario Pušić neće da potpiše. Meni je žao momaka što su prolazili kroz sve ovo. Mi smo državni projekat, a država je od nas digla ruke. Podnijet ću krivične prijave i tražit ću da SIPA ispita kome je RSBiH dužan. Idemo na Euro, da se potučemo i da se borimo. Rješavamo stvari u hodu. Ako mi nismo upravu neka Sud kaže da nismo, kazao je predsjednik RSBiH Marinko Umičević.

- RSBiH ide stazama oporavka. Nas iz UO posljednjih 16 mjeseci nastojimo da obezbijedimo uslove rukometnoj reprezentaciji. Nama se pripisuje 16 godina, a ne 16 mjeseci. Reprezentacija je imala uslove, omogućili smo ženskoj repreezntaciji da ide na Euro, prijavili smo i juniore i kadete na Euro. Mi smo zadnji u Evropi sa sa kadetima i juniorima. Ja se nadam da ćemo to napraviti. Imamo Euro za juniore u Bugojnu i nadam se da ćemo uspjeti da se plasiramo na Euro. Posebno mi je drago da ćemu na Euru moći da odgovorimo svim reprezentacijama na svijetu. Toliko smo energije potrošili, a za sve smo mi krivi, kazao je Asim Šahman, vođa bh. delegacije u Norveškoj i član UO RSBiH.

- Ja bih se okrenuo ljepšim temama. Napravili smo ovdje okupljanje, imali smo jedan sastanak. Meni je stvarno žao da reprezentativci slušaju sve ovo, niti je to što im treba. Savez od 2016. ima iste porbleme, meni je žao da ljudi gdje smo našli sredstva, prvenstveno mislim na gospodina Mirvada Kurića, koji je odobrio sredstva. Žao mi je da rukometni radnici u RS FBiH rade na taj način. DA se vratimo sportskom dijelu, msilim da momci ovo što su uradili i što rade svaka im čast. Imaju veliku želju,  meni je žao što svi ovi momci ne mogu ići na Euro, a vidjet ćemo kojih će to biti 18. Imamo veliku šansu da reprzentativni nivo dignemo na viši nivo, da vratimo rukomet na nivo gdje treba da bude. BiH ima kapacitet da bude učesnik svih velikih takmičenja. Mislim da su momci zaslužili da ih se isprati. Imamo odličnu ekipu od iskusnih do onih najmlađih. Volio bih ubuduće pričamo samo o sportskom dijelu, siguran sam da ćemo probati da uradimo sve, da na jedan dostojan način pokušamo napraviti čudo. Mislim da možemo da napravimo dosta dobrih stvari, pokušat ćemo na sve načine da napravimo prave stvari. Vjerujem da ćemo biti ponosni na to što uradimo, a momci su zaslužili mnogo veću pažnju. Žao mi je da imamo na taj način da imamo rukometnih radnika, koji ne žele pomoći ovim momcima. Sve što mi želimo da uradimo jeste da imamo dobro stanje, rekao je selektor Bilal Šuman.

- Pozdravljam vas u ime svih igrača, koji su tu. Vaša mnogobrojnost govori što smo uradili. Nemojte nas sažalijevati, jer mi smo jedna vesela grupa, koja zna šta želi. Profesor Đug nas uvodi u kondicioni dio, dat ćemo maksimum, rekao je kapiten Mirsad Terzić.

- Moram da se zahvalim BH Telecomu i posebno gospodinu Kahrimanu. BH Telecom će biti naš sponzor, ide prvi ugovor od 2. do 4. mjeseca, a potom će od jeseni biti generalni sponzori Premijer lige BiH. Hvala i kompaniji No1, koja će nas oblačiti. Hvala i Klasu i Oazu, dodao je Umičević.

- Čestitam igračima na velikom uspjehu, želim im sreću u Norveškoj. Oko ovoga što se tiče računa, mi smo izabrani u UO koji je formiran 2017. godine u junu mjesecu. Taj RSBiH je registrovan u svim propisima, ima svjstvo pravnog lica, a kantonalna porezna uprava nam ne dodjeljuje poreznu upravu. Mi smo tužili Ministarstvo finansija Federacije BiH i nadamo se da ćemo taj spor dobiti, jer je zakon na našoj strani. Kao što je rekao gospodin Umičević, Novalićva izjava je pritisak na Sud. Mi nemamo nijedan jedini dokument iz prethodnog saveza, kazao je Vojislav Rađa.

- Ja poštujem trud i rad svakog u savezu, ali da ova grupa igrača nije ovakva kakva jeste, i da ne nismo uvijek pružali maksimum, ne bi bilo ovoga. Vlada veliko zadovljstvo što smo se okupili svaki put .Kada su problemi saveza uvijek u medijima, niko nas ne voli vijdeti na Euru. Da možda nije tako, imali bi više takmičenja, kaže kapiten Mirsad Terzić i dodao: - I Norveška i Francuska su ekipe, koje računaju na medalje. Sa velikim respektom idemo na Euro. Nikome nije svejedno igrati protiv BiH, jer znaju kakvi smo. Kao što je predsjednik rekao, izaći ćemo na teren i dati maksimum. Generalno iskustvo iz Katara neće pomoći, ali vremenski period od Katara do sada će pomoći, jer su svi naši igrači iskusniji, igraju u većim klubovima. Rezultat u Kataru nije bio onakav, kakav je trebao biti.

Terzić je istakao i da pritisak rivala može biti naša šansa. - Sigurno da se možemo više motivisati na Francuze, nego na neke manje selekcije. Mislim da će svaki od igrača dati maksimum i da će svaki biti maksimalno motivisan. Motivacije ne nedostaje.

Selektor Bilal Šuman je istakao da su protivnici namjenski birani. -  Za Saudijsku Arabiju sam se odlučio jer smo imali dosta igrača koji nisu igrali, ovih koji su nadolazeći, tako da ih želimo probati. Sa selekcijom Premijer lige BiH želio sam da vidim šta imamo u BiH, pričao sam na taj način, koji su to igrači do 26 godina, šta imamo ovdje, da li su to igrači, koji su nam nadolazeći. Što se tiče mečeva protiv Hrvatske i Katara to će biti fantastični mečevi- Oni će nam poslužiti da ove stvari koje mi želimo da radimo da popravimo. Ta baza u odbrani je jako važna, polukontra, kontra, brzi centar, odbrana 5-1, igra sedam na šest. Sada smo počeli pričati o svim segmentima igre, koji su nam važni. Mi ćemo na tome raditi narednih 15 dana i vidjet ćemo šta smo uradili, dodao je selektor Šuman.

104 views0 comments
bottom of page