top of page
  • Writer's pictureRSBIH

SAOPŠTENJE Aktivnosti ženskih rukometnih reprezentacija BiH u mandatu UO RS BiH

Poštovani,

Već neko vrijeme smo svjedoci  kontinuiranog obmanjivanja javnosti  i potpuno neutemeljenog optuživanja UO RS BiH u vezi  ženske rukometne reprezentacije BiH . Posebno nekorektnim, neodgovornim i neprihvatljivim smatramo medijske istupe nakon sjednice UO RS BiH održane 10.01.2021.g. kojima se javnost obmanjuje i zaključci UO RS BiH o ženskim reprezentacijama pokušavaju prikazati kao posljedica pritisaka , peticija i slično.

Ovim putem želimo informirati javnost oko aktivnosti UO RS BiH  vezanim za aktivnosti ženskih rukometnih reprezentacija BiH  te o uzrocima trenutnog stanja.

Na početku 2018. godine RS BiH je dobio domaćinstvo IHF/EHF  Women's Trophy koji je izuzetno uspješno organiziran u svibnju/maju mjesecu 2018. godine u Tuzli.

Na sjednici UO RS BiH održanoj 10.03.2018.godine usvojen je plan aktivnosti ženskih rukometnih reprezentacija BiH. Imenovano je  koordinacijsko tijelo za aktivnosti ženskih rukometnih reprezentacija u sastavu Zoran Trlin, Nedim Musić, Zvjezdana Nedić i Lejla Hairlahović , imenovana je koordinatorica svih ženskih reprezentacija dr.sci Zlata Zubac te  izbornica/selektor  U-18 reprezentacije Kornelija Leko kao  i trener juniorske reprezentacije BIH Vladimir Suvajac ,a naknadno i još jedan  trener , dr.sc Sanja Bajgorić.

Odlučeno da ova juniorska reprezentacija bude  najstarija BiH ženska rukometna reprezentacija do  juniorskog EP 2019. godine  nakon čega treba nastavi raditi kao seniorska , izlaskom ove generacije iz juniorske dobi, uz dodatak  starijih igračica.

Nakon provedenog natječaja/konkursa, Stručna komisija RS BiH je predložila, a UO RS BiH je imenovao izbornice/selektora  reprezentacija U-14 i U-16 . Sve osobe koje su bile angažirane u aktivnostima ženskih rukometnih reprezentacija  su prihvatili da rade potpuno volonterski zbog teškog financijskog stanja u RS BiH s tim da se nakon stjecanja uslova za plaćanje od strane saveza , tim osobama ponudi 4-godišnji ugovor bez ponovnog raspisivanja natječaja/konkursa .

U 2018. godini organizirana su 2 okupljanja juniorske reprezentacije i to u Grudama i Lukavcu. Nakon toga je juniorska reprezentacija učestvovala na IHF/EHF Women,s Trophy u Tuzli gdje je u konkurenciji 8 reprezentacija osvojila 1. mjesto i time izborila nastup na interkontinentalnom CUP-u 2019. godine.

U 2019. godini sve ženske reprezentacije su  odradile sve aktivnosti prema usvojenim programima rada. Tako su   u dobnim skupinama U-14 i U-16 organizirana po četiri  regionalna okupljanja ( u Mostaru, Tuzli, Dubici, Hadžićima, Banja Luci, Zavidovićima i Prijedoru)  s ciljem uvida u trenutno stanje i početka selekcije u svakoj dobnoj skupini.

Reprezentacija U-18 u ovom periodu je u sklopu priprema za Europsko prvenstvo B divizije ,  s novom izbornicom/selektorom, dr.sc Sanjom Bajgorić i pomoćnicima Vladimirom Suvajcem i Teom Domuzom u siječnju/januaru  2019. odradila 4-dnevne  pripreme u Mostaru, u veljači/februaru odigrala utakmicu u Jablanici , u ožujku/martu 4-dnevne pripreme u Cazinu  te na kraju 3-dnevne pripreme i dvije pripremne utakmice u Ivanić Gradu. Pred sami polazak na europsko prvenstvo u Bugarsku reprezentacija je odradila 7-dnevne pripreme u Mostaru .Za reprezentaciju je osigurana kompletna sportska oprema.

Važno je napomenuti da za SVE gore navedene aktivnosti nije potrošena niti jedna KM od RS BiH,nego su sve aktivnosti  financirane donacijama domaćina okupljanja  i angažmanom članova UO RS BiH , a kompletan stručni i organizacijski rad je bio na potpuno volonterskoj osnovi !

Reprezentacija je na EP B divizije u Bugarskoj boravila 14 dana i u konkurenciji 8 reprezentacija je zauzela 7.mjesto.

Na sjednici UO RS BiH održanoj 08.11.2019. godine je jednoglasno usvojen izvještaj o radu ženskih rukometnih reprezentacija BiH za period do 31.08.2019.g i na istoj sjednici je donesen sljedeći:

„Zaključak: Upravni odbor RSBIH je jednoglasno usvojio izvještaj o aktivnostima ženske rukometne reprezentacije BiH . Imenuju se članovi Upravnog odbora RSBiH za aktivnosti ženske rukometne reprezentacije u sastavu: David Grbavac, Halil Škaljić i Darko Savić, koji će raniji plan uskladiti sa sadašnjim prijedlozima u formiranju ženske seniorske reprezentacije.“

Iz svega navedenog je jasno da je UO RS BiH  imao veoma dobar  program rada ženskih reprezentacija, da je taj program uspješno realiziran od početka 2018. do rujna/augusta  2019. godine te da su od  08.11.2019.godine osobe zadužene za aktivnosti ženskih rukometnih reprezentacija trebale nastaviti  realizaciju tog programa i nastaviti raditi sa seniorskom reprezentacijom i ostalim formirani selekcijama. Umjesto da su se prihvatili posla i nastavili raditi, pojedinci zaduženi za aktivnosti ženskih reprezentacija se bave pisanjem peticija (valjda sami protiv sebe ) i optužbama drugih za stanje za koje su isključivi krivci upravo oni.

UO RSBIH najoštrije osuđuje istupe odgovornih članovaKoordinacijskog tjela za ženske rukometne reprezentacije u medijima i društvenim mrežama,gdje iznose neistine o radu UO RSBIH.

UO RSBIH će na narednoj sjednici odlučiti o statusu i budućem radu Koordinacijskog tjela za ženske rukometne reprezentacije i razmotriti eventualnu disciplinsku odgovornost članova tog tjela,zbog narušavanja ugleda i rada RS BIH.

UPRAVNI ODBOR RUKOMETNOG SAVEZA BOSNE I HERCEGOVINE

261 views0 comments

Comments


bottom of page